Готвят нова оранжева революция в Украйна

Несъгласните се събират на протести, премиерът определи решението за ЕС като тактическо

Готвят нова оранжева революция в Украйна | StandartNews.com

Киев. Стотици протестиращи, недоволни от решението на Украйна да спре Споразумението за асоцииране с ЕС, се събраха в центъра на Киев, след като протестираха и през цялата нощ срещу четвъртък, предаде Би Би Си.

Активистите използваха социалните мрежи, за да мобилизират демонстрантите. През нощта протести имаше и в провинцията в градове като Донецк и Лвов. През деня вчера на площад "Независимост" в Киев дойдоха опозиционни лидери, вкл. и бившият световен шампион Витали Кличко. Протестиращите възнамеряват да направят демонстрациите постоянни и ги сравняват с Оранжевата революция през 2004 г.

Съдът забрани на протестиращите да издигат палатки на площада. Опозиционната партия "Отечество" ("Баткившчина") на Юлия Тимошенко съобщи, че в неделя организира митинг на Европейския площад. В него са обещали да участват лидерите на три опозиционни сили - Арсений Яценюк ("Отечество"), Виталий Кличко (УДАР), Олег Тягнибок ("Свобода", както и лидерът на инициативата "Трета република" Юрий Луценко.

Опозицията обвини президента Виктор Янукович, че си е купил от Русия подкрепа за нов мандат и затова е спрял подготовката на споразумението с ЕС. Ден след неочакваното решение Киев обяви, че отказът бил тактическо, а не стратегическо решение и че сега на първо място излиза задачата за възстановяване на отношенията с Русия. Това заяви на заседание на Върховната рада премиерът Микола Азаров, цитиран от руската ИТАР-ТАСС. Това е решение, продиктувано от икономически фактори. То има тактически характер и не променя стратегическите ни цели, заяви Азаров и допълни, че сега на първо място излиза задачата за "възстановяване на отношенията с Русия". По думите му "последната капка", окончателно убедила правителството да спре процеса на подготовка за асоцииране с ЕС, станали условията, които е поставил Международният валутен фонд на Киев за подновяване на сътрудничеството. Фондът поискал да се вдигнат почти два пъти цените на жилищно-комуналните услуги, да се "замразят заплатите, пенсиите, социалните помощи на сегашното равнище и съществено да се намалят бюджетните разходи". Освен това МВФ препоръчал да се отменят преференциите за селскостопанските производители, поставил и изисквания към валутната политика на държавата. Ако всички въпроси, предизвикали безпокойство у Москва, бъдат обсъдени в тристранен формат между Украйна, Русия и ЕС, това ще позволи на Украйна да следва и занапред избрания стратегически курс без катастрофални трусове, каза Азаров.

Пленарното заседание бе закрито веднага след изказването на премиера. В този момент мястото на председателя бе заобиколено от депутати от опозиционната партия УДАР.

Русия и Евросъюзът се обвиняват в шантаж

Ден след като Киев обърна гръб на ЕС, Брюксел и Москва си размениха взаимни обвинения в шантаж, съобщи АФП. Украинският президент Виктор Янукович се огъна пред руските заплахи за спиране на вноса на украински стоки, ако Киев подпише споразумение с ЕС. Това обяви вчера Йовита Нелиупсиене, която е основната съветничка по външната политика на литовската президентка Далиа Грибаускайте. Имало е заплахи за ограничаване на вноса на стоки от Източна Украйна, които са плод на труда стотици хиляди работници.

Руският президент Владимир Путин отхвърли обвиненията на литовското председателство на ЕС. "Що се отнася до натиска. Когато разбрахме, че Киев спира преговорите с ЕС, за да направи оценка на плюсовете и минусите, чухме нашите европейски партньори да заплашват Украйна. Дори се чуха и призиви за масови протести", каза руският президент на пресконференция в Москва."Ето това е шантажът и натискът. В следващите няколко дни ще видим дали украинското ще се поддаде", добави руският държавен глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай