Клинтън и Тръмп на финалната права за Белия дом?

Клинтън и Тръмп на финалната права за Белия дом? | StandartNews.com

Кандидат за президент на САЩ на Демократическата партия Хилари Клинтън, а на Републиканската партия – Доналд Тръмп. Така изглежда на пръв поглед най-вероятния изход от т. нар. „супер вторник" - ключов етап от номинацията за Белия дом и за двете партии. Ден, в който в 14 щата и Американска Самоа едновременно се провеждат първични избори и партийни събрания, на които ще се изберат над 1000 делегати от демократите и 600 - на републиканците. Които пък трябва да номинират кандидати за президент и вицепрезидент на двете партии, които да се явят на вота на 8 ноември.

Демократите се нуждаят от 2 382 делегати, а републиканците – 1 237. Първични избори и в двете партии ще се състоят в щатите Алабама, Арканзас, Джорджия, Масачузетс, Оклахома, Тенеси, Тексас, Върмонт и Вирджиния. Местни партийни събрания (caucuses) свикват републиканците в Аляска, демократите в Колорадо, двете партии в Минесота, и демократите в Американска Самоа. Обикновено събранията траят около 3-4 часа.

В лагера на демократите бившият държавен секретар и екс първа дама на САЩ Хилари Клинтън и сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс ще се борят за гласовете на 1034 делегати. Според най-новите допитвания Клинтън води пред съперника си във всички щати, където днес ще се състоят избори, с изключение на Масачузетс и родния щат на Сандърс - Върмонт. Досега Клинтън има подкрепата на 503-ма-делегати, а Сандърс - само на 70. Претендентите ще си оспорват най-много делегатски гласове в Тексас (252) , в Джорджия (116) и Вирджиния (110). За да бъде издигат за официален кандидат на партията, претендентът трябва да бъде подкрепен от 2 382 от общо 4764 делегати.

Още една особеност на супер вторника е, че в този ден започват да гласуват американските избиратели от Демократическата партия в 40 държави. Гласуването продължава 8 дни, а след изтичането му ще стане ясно за кого от претендентите демократи са дали гласа си 17 делегати на партийния конгрес.

В лагера на републиканците - милиардерът Доналд Тръмп, сенаторът от Тексас Тед Круз, сенаторът от Флорида Марко Рубио, тъмнокожият неврохирург Бен Карсън и губернаторът на Охайо Джон Кейсик - ще си оспорват гласовете на 595 делегати на националния конгрес. В Тексас те ще се борят за 155 гласа, в Джорджия - за 76, а във Вирджиния - за 49. Както отбеляза в. "Уолстрийт джърнъл", в "супер вторника" се води надпревара за почти четвърт от всички делегатски гласове. Понеже те се разпределят между претендентите на пропорционален принцип, след гласуването може да се окаже, че неочакван пробив е направил претендент, който до момента не е бил лидер.

Преди супер вторника Тръмп разполага с 81 гласа, Круз и Рубио с по 17, Кейсик - 6, а Карсън - 4. За настоящата кампания ръководството на Републиканската партия реши да не свиква партийни събрания в Колорадо и Американска Самоа, за да може 37-те делегати в Колорадо и 9-те в Самоа да останат независими. За да бъде определен за официален кандидат на партията на националния конгрес в Кливланд през юли, претендентът републиканец трябва да получи подкрепата на 1237 от общо 2472 делегати на конгреса. Националният конгрес на републиканците ще се състои от 18-21 юли в град Кливланд, щата Охайо, а на демократите - от 25 до 28 юли във Филаделфия, щата Пенсилвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай