Китай: Няма да има бързо решение за Южнокитайско море

Китай: Няма да има бързо решение за Южнокитайско море | StandartNews.com

Ханой. "Китай не бърза да подпише предложеното споразумение за морските правила с Югоизточна Азия, което ще управлява поведението в спорното Южнокитайско море", е завил китайският външен министър, предаде Ал-Джазира.

След години на съпротива от страна на 10-членната Асоциация на югоизточните азиатски нации (АСЕАН) да се започнат преговори по предложения кодекс за поведение, Китай заяви, че ще бъде домакин на разговори между високопоставени служители през септември.

Говорейки във виетнамската столица Ханой, китайският външен министър Уанг Уи каза в понеделник, че е необходима повече работа по договора.

"Китай смята, че не трябва да се бърза. Някои страни се надяват, че ще постигнем съгласие за една нощ. Тези страни имат нереалистични очаквания", каза Уанг.

Досегашните усилия за обсъждане на договора са се провалили "поради упорство от някои страни", каза Уанг.

Проблемите около Южнокитайско море, една от най-важните водни транспортни артерии в света, нарасна, когато Китай използва нарастващата си военноморска мощ, за да защити своите огромни претенции върху богатото на петрол и газ море, предизвиквайки опасения от военен сблъсък.

Четири държави от региона, включително Виетнам и Филипините, имат припокриващи се претенции с Китай.

Китай и Филипините се обвиняват взаимно в нарушаване на Декларацията за поведение, която е с незадължителен характер, подписана от Китай и АСЕАН през 2002 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай