Китай с нова мобилизация. Впрегва цялата нация

Борба с шпионаж

Китай с нова мобилизация. Впрегва цялата нация | StandartNews.com

Гражданите на Китай трябва да се насърчават за участие в работата по борбата с шпионажа, включително чрез създаване на канали, по които гражданите да съобщават за подозрителни дейности, както и да получават похвали и награди  за приноса си, заяви днес министерството на държавната сигурност, предаде Ройтерс, цитирано от БТА

Необходимо е създаването на система, която позволява на хората да участват в борбата с шпионажа, пише министерството на държавната сигурност, главната институция, която наблюдава чуждестранното разузнаване и борбата с шпионажа, в първия си пост в акаунта си в WeChat.

Този призив  за популяризиране на антишпионската дейност сред масите последва разширяването на китайския закон за борба с шпионажа, който влезе в сила миналия месец.

Законът, който забранява предаването на информация, свързана с националната сигурност и интереси (законовият акт не уточнява кои са те), разтревожи САЩ, според които чуждестранните компании в Китай могат да бъдат наказвани за обичайни бизнес дейности.

Преразгледаният закон позволява на органите, извършващи разследване за шпионска дейност, да получават достъп до данни, електронно оборудване и информация за лично имущество.

Политическата сигурност е основен приоритет на националната сигурност, а "ядрото" на политическата сигурност е сигурността на политическата система на Китай, написа министърът на държавната сигурност Чън Исин в статия в китайско юридическо списание през юли, припомня Ройтерс.

"Най-основното е да се защитят ръководството на Китайската комунистическа партия и социалистическата система с китайски характеристики", подчерта Чън.

През последните години Китай е арестувал и задържал десетки китайски и чуждестранни граждани по подозрение в шпионаж. През март беше задържан изпълнителен директор на японския производител на лекарства Astellas Pharma.

Австралийският журналист Чън Лей, обвинен от Китай за предоставяне на държавни тайни на друга държава, е задържан от септември 2020 г.

Декларираната от Китай заплаха от шпиони идва в момент, когато западните държави, най-вече САЩ, обвиняват Пекин в шпионаж и кибератаки – обвинение, което Китай отхвърля.

Самите Съединени щати са "империята на хакерството", заяви говорител на китайското външно министерство.

За да се защити от шпионаж, Китай ще се нуждае от участието на народа си в изграждането на защитна линия, пише министерството на държавната сигурност в своя публикация в WeChat, пише БТА

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай