Китай с неустоима бизнес оферта към Америка

Милиардери на среща в Пекин

Китай с неустоима бизнес оферта към Америка | StandartNews.com

Отвореността на Китай след пандемията от COVID-19 и силното му икономическо възстановяване ще бъдат "тройна" полза за американския бизнес, въпреки студените отношения между Пекин и Вашингтон. Това заяви китайският външен министър Цин Ган, пише Bloomberg, позовавайки се на китайското външно министерство.

Изявлението бе направено след срещата на Цин с представители на американската бизнес общност, проведена в Пекин.

Китайският външен министър нарече отношенията между Китай и САЩ хладни, подобно на времето в началото на пролетта, отбелязва агенцията.

Цин заяви също, че китайско-американските отношения са най-важните в света.

Министърът смята, че ако те се развиват добре, тогава светът печели, ако не, тогава страда.

Надяваме се, че САЩ ще се откажат от логиката на играта с нулев резултат и ще работят с Китай за насърчаване на китайско-американските отношения, за да преодолеят настоящите трудности и да ги върнат към здравословен и стабилен курс, заяви китайското външно министерство.

На върха са присъствали главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук (1,8 милиарда долара според Forbes), президентът на Qualcomm Кристиано Амон, главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла, основателят на Bridgewater Associates Рей Далио (19,1 милиарда долара).

Отношенията между Китай и САЩ се влошиха през последната година, основно заради Тайван, където през август пристигна бившият председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси. Пекин осъди посещението, а китайските военни проведоха няколко учения близо до Тайван.

През февруари американските военни свалиха китайски балон над Атлантическия океан, засечен по-рано в американското въздушно пространство. Пентагонът заяви, че устройството е било ангажирано с наблюдение на стратегически съоръжения в САЩ. Пекин заяви, че балонът е бил използван за метеорологични цели.

Друг проблем е военната операция в Украйна. Американските власти смятат, че Китай може да предостави военна подкрепа на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай