Китай атакува с лазерно оръжие. Австралия изправена на нокти!

САЩ и техните съюзници обвиняват Китай, че засилва военната си мощ

Китай атакува с лазерно оръжие. Австралия изправена на нокти! | StandartNews.com

Военен кораб на Китай е насочил лазер по един от самолетите за наблюдение, което е изложило на опасност живота на екипажа, съобщи министерството на отбраната на Австралия, цитирано от Асошиейтед прес.

Инцидентът е станал в четвъртък, когато самолетът П-8A "Посейдон" е открил, че лазер осветява самолета по време на полет над северните подстъпи към Австралия, съобщиха от министерството.

Подобни инциденти не са рядкост. САЩ и техните съюзници обвиняват Китай, че засилва военната си мощ, поради което предприемат стъпки, за да оспорят нарастващото влияние на Пекин в западната част на Тихия океан и на други места.

В изявление днес министерството посочва, че лазерният лъч е дошъл от кораб на ВМС на китайската Народноосвободителната армия. Той е  придружавал друг китайски кораб, който е преминал през пролива Торес. И двата кораба сега се намират в Коралово море, източно от Австралия, се казва в съобщението.

"Осветяването на самолета от китайския кораб е сериозен инцидент, свързан със сигурността", заяви министерството на отбраната. „Строго осъждаме  непрофесионалното и опасно от военна гледна точка поведение. Тези действия биха могли да застрашат сигурността и живота на служителите на австралийските сили за отбрана".

Лазерите представляват сериозен проблем, тъй като когато са насочени към самолети, те могат да наранят пилотите или временно да ги ослепят - което може да да създаде рискове, особено при излитане и кацане.

Преди две години САЩ също обвиниха китайските военноморски сили, че са взели на прицел с лазер един от самолетите им "Посейдон" над Тихия океан.

Китай отрече това, като заяви, че самолетът е кръжал на малка височина над негов военен кораб въпреки многократните предупреждения.

През 2019 г. пилоти на хеликоптери на австралийския боен флот съобщиха, че са били мишена на лазери по време на учения в Южнокитайско море, което ги е принудило да се приземят като предпазна мярка. През 2018 г. САЩ подадоха официална жалба до китайското правителство във връзка с използването на висококачествени лазери в близост до военната база в Джибути, които са били насочени към самолети и са довели до леки наранявания на двама американски пилоти.

Напрежението нарасна особено в Южнокитайско море, за което Пекин претендира почти изцяло, докато САЩ и техните съюзници настояват за свобода на корабоплаването в международни води и прелитане над района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай