Кипър трепери от 100 т нефт в морето

Вятърът увеличава петното, достигащо 10 км в диаметър

Кипър трепери от 100 т нефт в морето | StandartNews.com

Мащабен петролен разлив е станал във вторник край бреговете на Кипър, съобщават местните медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. Излели са се над 100 тона нефт, а местни биолози се опасяват от екокатастрофа.

Инцидентът станал във вторник край полуостров Карпас в североизточната част на Кипър в близост до село Воколида (турското название на Бафра). Петролът се разлял при преливане от танкер в резервоара на местната електроцентрала. По данни на местните власти петното в морето достига 10 километра в диаметър. Заради силния вятър петното бързо се разпростира, алармират еколози. За инцидента били известени мисиите на ООН в Кипър и Турция. Анкара е изпратила специални машини за събиране на нефта от пристанище Мерсин.

Според Асоциацията на турско-кипърските биолози разливът е най-голямата екологична катастрофа в историята на Кипър. По думите на генералния секретар на асоциацията Хасан Сарптен въпреки усилията по ликвидиране на разлива до 20 % от петрола може да остане в морето.

Най-големият в световната история петролен разлив в морето е от 2010 година, когато след потъването на нефтената платформа "Дийпуотър хърайзън" в Мексиканския залив се изляха 5 милиона барела суров петрол или около 750 000 кубични метра. Изтичането бе овладяно едва след 87 дни, през които петното се разпростря на площ от 6500 кв. км. По-късно компанията собственик на сондата "Бритиш петролиъм" бе глобена с 4,5 милиарда долара от САЩ за допускането на аварията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай