Киев на нокти заради руски конвой с помощи

Киев на нокти заради руски конвой с помощи | StandartNews.com

Конвой с руска хуманитарна помощ за Източна Украйна предизвика международно напрежение, съобщи Би Би Си. Западът се тревожи, че Москва може да използва пращането на помощ като претекст за започването на военна операция.

280 камиона с помощи потеглиха вчера от Москва. Те са насочени за Луганск, където жителите са без ток и комуникации повече от седмица. В камионите има стотици тонове пшеница, бебешки храни и лекарства, съобщават руските медии. Очаква се конвоят от боядисани в бяло камиони да стигне до украинската граница за около два дни.
В Киев обаче се възпротивиха на помощта и заплашиха да не пуснат провизиите в страната. Андрий Лисенко, говорител на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, постави три условия за получаването на помощта. Киев иска камионите да минат през граничен пункт, контролиран от украинското правителство, те да бъдат придружени от представители на Червения кръст и да се определи маршрутът и крайната дестинация на пратката. По-рано от Международния комитет на Червения кръст съобщиха, че нямат информация какво има в камионите и къде точно отиват те. Представител на руското Министерство на извънредните ситуации пък заяви, че камионите няма да минават границата и Червения кръст ще трябва да реше какво да прави с помощта.

Операцията разтревожи НАТО. Генералният секретар Андерс Фог Расмусен заяви, че има "голяма вероятност" Русия да извърши военна интервенция в Източна Украйна именно под прикритието на хуманитарна операция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай