Хърватски министър поиска подкрепа за членството на Босна в ЕС

Призова за бърз старт на преговорите

Хърватски министър поиска подкрепа за членството на  Босна в ЕС | StandartNews.com

Министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич Радман каза, че е призовал Италия и Словения да се застъпят за възможно най-скоро започване на преговорите за присъединяване на Босна и Херцеговина в Европейския съюз, съобщи хърватският сайт „Индекс“. Той се е срещнал с външните министри на Словения и Италия в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк вчера.

„Помолих италианския си колега Антонио Таяни и словенската си колега Таня Файон силно да се застъпим за започването на преговорите за присъединяване с Босна и Херцеговина в края на тази година или в началото на следващата“, посочи Гърлич Радман.

Хърватският външен министър допълни, че Хърватия се надява възможно най-скоро страните от Западните Балкани да получат членство в ЕС, но на основата на собствени постижения и изпълнение на критериите за членство.

Към момента Сърбия и Черна гора са в процес на преговори, Република Северна Македония и Албания започнаха официално преговорите през 2022 г., Босна и Херцеговина получи статут на кандидат през декември миналата година, а Косово е със статут на потенциален кандидат.

Той подчерта, че „всички страни от Западните Балкани трябва да се присъединят към общата външна политика и политика за сигурност“. 

Сърбия е единствената страна на Западните Балкани, която не се включи във въвеждането на санкции срещу Москва заради войната в Украйна, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай