Хопкинс: Великобритания иска да си тръгне от ЕС със сделка

Ако не се стигне до сделка, ще трябва на национално равнище да се обсъждат всички въпроси, посочи посланикът

Хопкинс: Великобритания иска да си тръгне от ЕС със сделка | StandartNews.com

Решението вече е взето – да си тръгнем от ЕС, но правителство иска да си тръгнем със сделка, посочи посланикът на Великобритания – Ема Хопкинс, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

По думите й не е възможно да има нов референдум за брекзит. „Не мисля, че е достатъчно само да искаме такъв. Вече се проведе един и трябва да защитим резултатите от него", каза Хопкинс.

„Надяваме се, че ще излезем със сделка, затова работим усилено. Трябва да предвидим много подробно какво ще се случи, ако не постигнем споразумение. Ние сме страна, която през последните години преживея доста разделения, но имаме традиции в решаването на проблемите”, отбеляза още посланикът.

По думите й, ако не се стигне до сделка,  ще трябва на национално равнище да се обсъждат всички въпроси, ще има двустранни преговири. „Ние и сега водим такива. В момента преговаряме с балгарското правителство за това какво ще случи с българските граждани във Великобритания и с нашите граждани в България”, обясни Ема Хопкинс.  

„След 29 март може да продължите да бъдете във Великобритания, ако вече сте там. Ако искате да отидете там, ще имате право на престои от три месеца, ако искате да работите и да заведете семейството си трябва да подадете молба за това. Всеки случай ще се решева отделно през преходния период до 2021 г.”, отбеляза дипломатът.

„В момента, в сценария който имаме, гарантираме, че всички които са били в Англия преди 29 март, ще имат същите права, както и сега и няма да има значение дали си живели повече или по-малко от 5 години”, допълни още тя.

„Ние не искаме да разрушаваме нито бизнес, нито личните планове. Това е примерен период, а иначе всеки случай ще се решава лично. От 2021 година ще важат нови правила, ако човек реши да остане – това ще зависи доколко той е полезен за държавата и обществото там”, допълни Хопкинс.

Искаме да чуем от българското правителство какви ще бъдат правата на британските граждани, които живеят тук, каза още Ема Хопкинс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай