Хиляди мъртви риби в езеро в Северна Гърция

Високите температури и сушата погубват и птиците

Хиляди мъртви риби в езеро в Северна Гърция | StandartNews.com

Подобни явления са се случвали многократно през последните десетилетия

Хиляди мъртви риби бяха изхвърлени на брега на езерото Коронея в Северна Гърция в резултат на високите температури и спадащото водно ниво, съобщиха властите.

Дългият период на суша и високите температури се оказаха пагубни за рибата, заяви Димитра Бобори, отговорна за езерата в региона на Македония, цитирана от АФП.

Езерото, на 30 километра от град Солун, е дом на подобни явления многократно през последните няколко десетилетия.

Дълбочината на Коронея е спаднала от 2,8 метра през 2014 г. до между 60 и 80 сантиметра в днешни дни, каза Бобори и добави, че инженерните работи не са успели да обърнат тенденцията.

След няколко предупреждения, призоваващи Гърция да защити по-добре езерото, през 2011 г. Европейската комисия внесе въпроса в Европейския съд.

Еколозите и гръцката асоциация за наблюдение на птици обвиняват за замърсяването промишлеността и селскостопанския бизнес.

От 1995 г. насам хиляди мъртви риби са изплували на брега на езерото Коронея поне четири пъти. Животът на птиците също е сериозно засегнат. През 2007 г. 200 птици бяха открити мъртви на брега на езерото след епидемия от бактерии. Но най-голямото бедствие се случи през 2004 г., когато 4 500 птици загинаха след появата на токсина Clostridium botulinum, развиващ се в застояла или замърсена вода, който причинява болестта ботулизъм.

Езерото, известно като богато местообитание и ключова точка за мигриращите птици, е част от Европейската мрежа за опазване на околната среда „Натура“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай