Хаос в Русия, арести заради Навални

Хиляди из страната са арестувани, продължават митингите

Хаос в Русия, арести заради Навални | StandartNews.com

Полицията задържа над 450 души на митинги в Сибир и Далечния изток на Русия, докато поддръжници на кремълския критик Алексей Навални излязоха на улицата, за да протестират срещу затвора му, въпреки хапливия студ и заплахата от арест, предаде "Ройтерс".

Митингите, които също трябва да се проведат в Москва и други градове по-късно днес, следват големи протести през миналия уикенд и са част от кампания за натиск върху Кремъл да освободи най-видния опонент на президента Владимир Путин.

Навални обвинява Путин, че е поръчал убийството му, което Кремъл отрича.

Полицията заяви, че протестите не са разрешени и ще бъдат разделени, както бяха миналия уикенд. Над 4000 души са били задържани на тези митинги, според OVD-Info, група за наблюдение на протестите.

В далечния източен град Владивосток, полицията предотврати достъпа на протестиращите до центъра, принуждавайки ги да се преместят на брега и замръзналите води на Амурския залив.

Видеокадрите показват, че протестиращи скандират "Путин е крадец", докато те си връзват ръцете и маршируват по леда при температури около -13 градуса по Целзий. 

В Томск, сибирския град, който Навални посети, преди внезапно да рухне на вътрешен полет миналия август, демонстранти се събраха пред концертна зала и скандираха "Пусни го!" и вдигнаха руски знамена.

OVD-Info съобщи, че до момента полицията е задържала 465 души, включително 108 във Владивосток.

Протестът е тест за подкрепата на Навални, след като много от видни негови съюзници бяха подложени на репресии тази седмица. Няколко, включително брат му Олег, са под домашен арест.

"Ако останем тихи, тогава те могат да дойдат за всеки от нас утре", написа в Instagram Юлия Навални, съпругата на критика от Кремъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай