Кери: Без Асад в борбата с ИД (ОБЗОР)

Кери: Без Асад в борбата с ИД (ОБЗОР) | StandartNews.com

Путин и Обама може да се срещнат в рамките на ООН заради Сирия

Продължаващата руска подкрепа за сирийския президент Башар Асад рискува да доведе до изостряне и удължаване на конфликта и да подкопае нашата обща цел за борба с екстремизма, ако не продължим да търсим решение на конфликта в Сирия чрез истински политически преход към нова власт. Това предупреждение отправи американският държавен секретар Джон Кери към руския си колега Сергей Лавров, с когото разговаря за трети път в рамките на десет дни, за да обсъди сирийската криза, предаде Ройтерс.

От седмици се появяват информации, че Русия засилва военното си присъствие в Сирия, а преди ден Москва призова и други държави да се включат в подпомагането на Дамаск срещу "Ислямска държава".

Кери обаче е заявил, че Асад никога не би могъл да стане ползващ се с доверие член на международната коалиция срещу "Ислямска държава", в която вече са се включили повече от 60 държави. В същото време Кери е отбелязал, че САЩ биха приветствали конструктивно участие на Русия в усилията за борба срещу джихадистите. Освен това Кери е подчертал, че конфликтът в Сирия не може да бъде решен по военен път, а само с политическо предаване на властта на ново правителство в Дамаск.

Междувременно говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че е възможно президентът на САЩ Барак Обама да се обади на руския си колега Владимир Путин през следващите дни. Той не изключи и среща между двамата в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН.

Тероризмът е най-големият проблем на Сирия, поради което сирийският режим е решил да води война с "Ислямска държава" до унищожаването на групировката. Това пък заяви сирийският президент Башар Асад, цитиран от РИА Новости.

Нетаняху се среща с Путин

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху ще посети Русия следващата седмица с руския президент Владимир Путин. Акцентът в разговорите им ще бъде разширената военна роля на Русия в Сирия, обяви официален израелски представител, цитиран от Ройтерс. Нетаняху ще представи заплахите пред Израел от увеличения поток от модерни оръжия за Сирия и от доставките на оръжия за Хизбула и други терористични организации, добави представителят.

Франция с въздушни удари в Сирия

Франция планира през следващите няколко седмици да нанесе въздушни удари по "Ислямска държава" в Сирия, за да се ограничи все по-голямото им присъствие в тази страна. Това заяви френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Ройтерс. Досега Франция участваше в кампанията за нанасяне на въздушни удари по джихадистите в Ирак, но преди седмица започна да извършва разузнавателни полети над Сирия, за да събира информация за позициите на ИД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай