Католици искат обяснение за 3-тия брак на Джонсън

Защо му е било позволено, след като тяхната църква не признава развода?

Католици искат обяснение за 3-тия брак на Джонсън | StandartNews.com

Католици във Великобритания повдигнаха въпроса защо на премиера Борис Джонсън е било позволено да сключи църковен брак след като католицизмът не признава развода. 

Джонсън се ожени за годеницата си Кари Симъндс на тайна церемония в Уестминстърската катедрала в Лондон в събота, но много католици, включително от персонала на катедралата, попитаха как това е било позволено на премиера след двата му предишни развода, пише БНР. 

Симиндс е католичка, но Джонсън, който е кръстен като католик, по-късно, когато учи в Итън, преминава към Англиканската църква, според неговите биографи. 

Католическият закон, който не признава развода, обикновено не позволява повторен брак, ако бившата съпруга или съпруг са още живи. И двете бивши съпруги на премиера са в добро здраве. 

Отец Марк Дрю от Уорингтън написа в Туитър: "Може ли някой да ми обясни как Борис Джонсън, който напусна католическата църква в Итън и е развеждан два пъти, се ожени в Уестминстърската катедрала, а аз ще трябва да обяснявам на практикуващите католици, които искат втори църковен брак, че това не е възможно?". Ректорът на катедралата "Сейнт Пол" в Дептфорд отец Роб Бътлър пък написа: "Винаги едно църковно право за богатите и друго църковно право за бедните". 

Кореспонденти по религиозни въпроси заявиха, че след случилото се със сигурност мнозина ще заключат, че правилата просто не важат за премиера. 

На въпроса дали архиепископът на Уестминстърската катедрала е одобрил брака, негов говорител каза, че такова одобрение не е било нужно, защото "бракосъчетанието е протекло според нормите на църквата без да се правят изключения".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай