Като на война! Какво решиха САЩ за Румъния

Много важен стратегически ход

Като на война! Какво решиха САЩ за Румъния | StandartNews.com

Една от най-мощните въздушнодесантни сили в света - 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ, може да се прегрупира в Румъния, след като във военновъздушната база „Михаил Когълничану“ край Констанца пристигат генерал с две звезди и щабни офицери, за да координират американските войски и оръжейни системи, пише днес румънският вестник „Адевърул“, цитиран от БТА.

Пентагонът обяви почти едновременно, че удължава срока на разполагане в Румъния на бригада от известната 101-ва въздушнодесантна дивизия и изпраща в базата край Констанца двузвезден генерал и няколко щабни офицери. Според анализатори, потърсени за коментар от в. „Адевърул“, това е много важен ход.

Контраадмирал (р) д-р Константин Чоробя, бивш заместник-началник на отдел "Информационни операции" в щаба на НАТО в Италия, каза, че „ако се наложи, този двузвезден генерал ще бъде готов да командва цялата 101-ва дивизия (между 10 000 и 15 000 войници - бел. ред.) в Румъния, а не само една бригада (около 4000 войници - бел. ред.), колкото е разположена в момента“.

„Възложена му е мисия и за да бъде готов за бой, той пристига в Румъния заедно с щабните си офицери, които ще трябва да изпълнят жизненоважни задачи. По-конкретно, те ще провеждат серия от разузнавания на място, за да определят спецификата на района, в който ще действат в случай на необходимост.

Те ще записват подробности за терена, климата и дори обичаите на местните хора. Много важно е, че те ще определят направленията, в които ще действат в бойни мисии, ако е необходимо, и ще взаимодействат по-интензивно с румънските военни", обясни Константин Чоробя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай