Каталунци искат независимост с 400 км жива верига

Каталунци искат независимост с 400 км жива верига | StandartNews.com

Барселона. Жива верига с дължина 400 км направиха каталунците, които искат независимост от Испания, предаде Ройтерс. Хванатите ръка за ръка стотици хиляди хора обградиха територията, на която искат автономия. Те настояват испанското правителство да им разреши да гласуват за отделяне на региона в собствена държава.

Каталунците смятат, че Испания ги третира несправедливо, че им налагат по-високи данъци и не признават езика и културата им. Североизточният регион Каталуния е индустриализиран и развит, допринася около 1/5 от икономиката на страната, но продължаващата рецесия изостря чувството за несправедливост  и желанието за самостоятелност. 

Многохилядната акция в подкрепа на сепаратизма идва на националния празник на Каталуния и цели да привлече вниманието на Европа и света към стремежа на каталунците за собствена държава. Те искат Европейския съюз да принуди испанското правителство да проведе референдума, "за да се види, че мнозинството подкрепя автономията". Премиерът на Испания Мариано Рахой твърди, че такъв референдум би бил противоконституционен и отказва да го позволи. Сепаратистите очакват резултатите от референдум за независимостта на Шотландия от Великобритания, който ще се проведе през есента на 2014 година. Президентът на Каталуния Артур Мас заплашва Рахой, че ако не разреши провеждането на референдум, той ще насрочи извънредни избори в региона и ще ги ползва и за плебисцит.

В проявата са се включили близо 500 хил. души по данни на организаторите. Повечето бяха облечени в жълто и червено - националните им цветове. Те се хванаха за ръце от Пиринеите на север до Валенсия на юг, изразиха единството и исканията си и мирно се разотидоха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай