Каталуния провежда спорен референдум за независимост

Каталуния провежда спорен референдум за независимост | StandartNews.com

Барселона. Жителите на автономната област Каталуния в Североизточна Испания днес гласуват в символичен референдум за независимостта на региона. Конституционният съд на Испания постанови, че допитването е противоконституционно, но въпреки това местната администрация е твърдо решена да го проведе и предупреди централната власт да не ограничава свободата на самоопределяне на гражданите. 

5,4 милиона каталунци имат право на глас в днешния плебисцит. Те трябва да отговорят с "Да" или "Не" на въпроса искат ли каталунска държава и трябва ли тя да бъде независима. Вотът ще бъде неофициален, организиран от доброволци.

7,5-милионното население на областта допринася за държавната хазна на Испания повече, отколкото получава като финансиране, информира ВВС. Заради икономическата ситуация и културните различия националъзмът и сепаратизмът се развиват в Каталуния.

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой заяви, че вотът няма да бъде признат и призова региона да се възвърне към "здравия разум". 

Каталунският лидер Артур Мас предупреди испанското правителство да не се опитва да попречи на референдума. 

По време на дебатите и двете страни използваха като аргумент референдума за отделяне на Шотландия от Великобритания. Испанското правителство посочи, че шотландските граждани са проявили мъдрост, като са избрали да останат в рамките на Обединеното кралство. Каталунците пък настояват, че Великобритания правилно е дала думата на народа да изрази волята си, което на тях им се отказва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай