Картофена супа за Меркел, рибена за Путин, бифтеци за Тръмп

Или какво биха си поръчали световните лидери, ако седнат заедно на празнична трапеза

Картофена супа за Меркел, рибена за Путин, бифтеци за Тръмп | StandartNews.com

Трапезата е неизменна част от всеки празник, като Коледа на прави изключение. Какво обаче биха си поръчали за хапване световните знаменитости, ако можеше да бъдат събрани на една маса ? 

За американския президент Доналд Тръмп се знае, че предпочита хамбургери, пица, добре препечените бифтеци, руло Стефани и сладолед с вкус на ванилия или череша.

Руският му колега Владимир Путин обича да закусва с извара с мед, поне три пъти седмично яде рибена чорба от есетра.  От предястията най-любимото му е пушена есетра с лимон и масло. А като основно най-често набляга на варено говеждо месо, поднесено с пикантна заквасена сметана и чеснов сос. За цвят в тази чиния, главният готвач на руския президент поднася червени боровинки, които са акцента на ястието. Путин никога не сяда на масата без плато от колбаси, което съдържа печено свинско, пилешки рула, език, пушен бекон и осолена сланина.

Какво обича да яде германският канцлер Ангела Меркел официално беше обявено за поверителна информация. Нейният личен готвач Улрих Керц бил категоричен, че ако сподели какво й прави, всеки негов колега ще го приготвя за визитите й по света. Въпреки това медиите разкриха, че тя обожава простите ястия като рагу и руло от месо с плънка. Картофената супа пък е едно от любимите й специалитети. Често си правела и паниран шницел с аспержи. На Коледа задължително приготвяла патица за семейството си.

Френският президент Еманюел Макрон обича телешко бланкет с бял сос по класическата рецепта (Blanqette de Veau) за френско рагу, приготвено в бульон с ароматни подправки. Сосът е от така нареченото бяло РУ - вид сос с добавена сметана и жълтъци. Бланкетите се приготвят също и с риба или само със зеленчуци. Традиционно се сервира с бял ориз или картофи.

Папа Франциск признава, че обожава т. нар. "гореща баня", въпреки че това е типично италианско ястие. "Банята" е сос, забъркан от зехтин, аншуа и чесън. Поднася се горещ. В него се топят сурови или печени зеленчуци, както и задължителните препечени филийки. Франциск обича да си готви сам и е доста добър кулинар.

 

Британската кралица Елизабет често хапва сандвичи и шоколадова торта. Мръщи се, когато на масата има морски дарове, защото не може да ги яде. Дарън МакГрейди, който е бил придворният й готвач в продължение на десетки години, споделя, че Елизабет II има обикновен вкус. Когато е на официални банкети, тя знае как да се наслаждава на завъртени ястия, но у дома предпочита по-проста кухня. Обикновено започва деня си с лека закуска, последвана от обяд, следобеден чай, а вечерята си гарнира със специален джин.

Милиардерът Бил Гейтс харесва хамбургери, диетична кока-кола и сирене, но не в традиционния му вид, а на спрей.

Друг световен богагаш Уорън Бъфет пък се впечатлил, че при децата до 6 г. смъртността била най-ниска в сравнение с останалите хора. Ето защо се хранел с храна за деца или с храна, с каквато си мислил, че ядат. Често пъти започвал деня си със закуска от сладолед, на ден изпивал по 5 кенчета кока-кола и изяждал няколко пакета чипс.

За създателя на "Фейсбук" Марк Зукърбърг е известно, че всяка година отправя някакво предизвикателство. През 2011 г. беше казал, че ще яде само онова, което е убил. Резултатът бил година на ястия, съставени основно от козе и пилешко месо, един път ястие от свинско, но най-вече вегетарианска храна.

(По материали от чуждия печат)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай