Карантина държи полярниците ни в Антарктида

Храната им също е ограничена

Карантина държи полярниците ни в Антарктида | StandartNews.com

Флагманът на чилийската антарктическа флота ледоразбивачът "Агилес" не можа да отплава днес от пристанището на Пунта Аренас за Антарктида поради заболели от COVID членове на екипажа, съобщиха от Българския антарктически институт.

Шестимата полярници от 29-ата българска антарктическа експедиция, които вече повече от месец работят на базата "Св. Кл. Охридски",е трябвало след няколко дни с "Агилес" да поемат дългия път към България, предава БТА.

Създалата се екстремна ситуация с карантината на кораба ще принуди полярниците ни да останат още половин месец на базата в настъпващата нощ на антарктическата зима, при ограничени хранителни продукти и гориво, се посочва в съобщението.

При належаща нужда най-необходими за преживяване продоволствия ще могат да се вземат след преход с моторни шейни по ледника или с лодка "Зодиак" по море от съседната испанска база "Крал Хуан Карлос I", която е зазимена и напусната от испанските полярници в края на февруари.

Българският антарктически институт е в непрекъсната връзка с Чилийския антарктически институт в Пунта Аренас, търсейки възможности за по-ранно транспортиране на полярниците ни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай