Камикадзе уби 12 в Кабул заради филма за Мохамед (обновена)

Камикадзе уби 12 в Кабул заради филма за Мохамед (обновена) | StandartNews.com

Кабул. Най-малко 12 души са загинали при поредния самоубийствен атентат край летището в Кабул, съобщи афганистанската полиция.

Инцидентът е станал около 6,45 ч. местно време. Тогава 22-годишна жена камикадзе се врязала с кола бомба в буса, с който работниците отивали на работа на летището. Колата е изгоряла напълно, деветима чужди и трима афганистански работници са загинали, предаде Франс прес.

Отговорност за атентата пое афганистанската бунтовническа групировка Хезб-е-ислами. Тя заяви, че актът е отмъщение за американския филм, който осмива пророка Мохамед. Групировката е втората по влияние след талибаните и се ръководи от бившия главатар на муджахидините Гулбуддин Хекматиар.

Междувременно ръководителят на ливанската групировка Хизбула шейх Хасан Насрала предупреди Съединените щати за "много опасни" последици, ако допуснат издание на пълната версия на филма. Пред десетки хиляди демонстранти в Бейрут Насрала описа филма като "най-лошата атака срещу исляма".

Протестите на мюсюлманите вече се разпространиха из целия свят. Освен в Ливан, вчера се състояха демонстрации в Афганистан, Индонезия, Йемен и на Западния бряг на река Йордан. За седмица насилието взе 19 жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай