Камерън губи битката срещу Юнкер

Камерън губи битката срещу Юнкер | StandartNews.com

Швеция и Холандия решиха да подкрепят кандидата на ЕНП

Опитите на британския премиер Дейвид Камерън да блокира кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за шеф на Еврокомисията отиват към провал, а постът изглежда все по-сигурен за кандидата от Люксембург. Това стана, след като съюзниците на Камерън Швеция и Холандия промениха позициите си. Номинацията на Европейския съвет за шеф на ЕК се очаква да бъде решена днес.

Френският вестник "Монд" и онлайн изданието на германското списание "Шпигел" съобщават, че Швеция и Холандия, които досега бяха на страната на Камерън срещу Юнкер, в крайна сметка са решили да се присъединят към мнозинството и да не пречат на номинацията на бившия люксембургски премиер. Според "Монд", който се позовава на евродепутата социалист Пиер Московици, широката подкрепа за Юнкер ще зависи от две условия: по-малко либерализъм в политиките на ЕС и значително присъствие на социалдемократи, включително французи, в бъдещия екип на Юнкер.

Очаква се лидерите на страните от ЕС да решат на срещата си на върха днес кого да номинират за шеф на ЕК. Решението обикновено се взема с консенсус, но не е изключено този път да се стигне и до гласуване, ако съгласие не бъде постигнато. По-рано Камерън заяви, че ще настоява да се гласува за кандидатурата на Юнкер. Германската канцлерка Ангела Меркел също се съгласи, че ако няма консенсус, трябва да има гласуване.
Въпреки негативните за Лондон изгледи, Камерън още не се е отказал от борбата срещу Юнкер. Според британските медии той се готви да прибегне до "Люксембургския компромис", за да попречи на номинацията на Юнкер. "Говори се, че правителството на Камерън проучва подробно всички възможности, включително позоваването на един съмнителен механизъм от 60-те години, който позволява да се изтъкнат "жизненоважни национални интереси", за да се спре автоматично вземането на решение от страните членки на ЕС", съобщава "Гардиън" и допълва, че това би било юридически съмнителна стъпка.

Срещата на върха на европейските лидери започна още снощи в белгийския град Ипр, където те почетоха 100-годишнината от началото на Първата световна война. След това бе планирана вечеря, на която да се коментира дългосрочната политика на ЕС. Днес е заседанието, на което трябва да се вземе решение за кандидата за шеф на ЕК. Номинацията ще бъде подложена за гласуване в Европейския парламент на 16 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай