Камарата на представителите с историческо решение за Украйна

Документът предписва споразумение с Украйна и за възстановяване на икономическата помощ

Камарата на представителите с историческо решение за Украйна | StandartNews.com

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроекта за допълнителните бюджетни кредити за сигурността на Украйна с 311-112 гласа. Един член на Камарата - представителят на републиканците Дан Мюзер - гласува "за". Демократите аплодираха и развяваха украински знамена по време на гласуването, предаде Си Ен Ен.

 

Пакетът предвижда близо 61 млрд. долара за подпомагане на Украйна и други регионални държави в борбата с Русия - приблизително същата сума, включена в законопроекта на Сената. От тази сума около 23 млрд. долара ще отидат за попълване на американските оръжия, запаси и съоръжения, а повече от 11 млрд. долара ще финансират текущите военни операции на САЩ в региона. Близо 14 млрд. долара, включени в законопроекта, ще помогнат на Украйна да се сдобие с модерни оръжейни системи и друго отбранително оборудване.

Освен това документът предписва споразумение с Украйна за възстановяване на икономическата помощ. Президентът на САЩ ще има право да отпише до 50% от дълговете на Украйна за предоставената й икономическа помощ, но не по-рано от 15 ноември 2024 г., се казва в законопроекта.

Законопроектът предлага също така да се предоставят на Киев ракети с голям обсег на действие ATACMS. В законопроекта не се уточнява за какъв обсег на действие на ракетите става въпрос. Някои модификации на ATACMS са способни да поразяват цели на разстояние до 300 км, в зависимост от модификацията.

Законопроектът трябва да бъде одобрен от Сената.

Според в. "Вашингтон пост" пакетът от оръжия за Украйна е "готов за изпращане" веднага след като законопроектът за помощта мине през Конгреса. Пентагонът ще има нужда от по-малко от седмица, за да достави някои оръжия на украинските въоръжени сили. Министерството на отбраната на САЩ е започнало да подготвя пакета с помощи доста преди днешното гласуване, за да ускори процеса, заявиха служители при условие за анонимност, пише изданието.

Не е ясно колко обширен ще бъде пакетът, но почти сигурно той ще включва така необходимите боеприпаси за системите, на които украинската армия разчита най-много, включително 155-милиметрови снаряди, използвани в гаубиците на НАТО, и боеприпаси за артилерията със среден обсег на действие. Пентагонът вероятно ще предостави на Украйна и нов транш оборудване и боеприпаси за противовъздушна отбрана.

 

 

 8267

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 седмица

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto

Откажи