Камала Харис сипе люти закани към Кремъл. Какво иска от Москва?

Тя предупреди Москва, че ще бъде застрашена от „сурови и бързи“ икономически санкции

Камала Харис сипе люти закани към Кремъл. Какво иска от Москва? | StandartNews.com

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис заяви днес, че ако Русия атакува Украйна, войските на НАТО в Източна Европа ще бъдат подсилени допълнително, и предупреди Москва, че ще бъде застрашена от „сурови и бързи“ икономически санкции, предаде Франс прес.

„Няма да се ограничим с икономически мерки. Ще подсилим още повече съюзниците си от НАТО по източния фланг“, каза тя в слово на конференцията по сигурността в Мюнхен.

САЩ изразяват убеденост, че Русия смята скоро да нахлуе в Украйна; междувременно зачестяват сблъсъците по фронтовата линия с проруските сепаратистки територии.

Кремъл продължава да отрича, че планира да атакува съседната страна, но иска гаранции за сигурността на Русия, по-специално НАТО да се изтегли от Източна Европа, което Западът категорично отказва.

„Русия все още казва, че е готова да преговаря. Същевременно обаче тя стеснява пътя на дипломацията“, обвини Камала Харис действията на Москва и подчерта, че изтеглянията на войски, обявени от Кремъл, „не отговарят на реалността“.

САЩ вече разположиха допълнително близо 6000 военнослужещи в Румъния, Полша и Германия, напомни тя.

Нашите сили „няма да бъдат разгърнати, за да се бият в Украйна“, която не е членка на Северноатлантическия съюз, но „ще бранят всеки сантиметър от територията на НАТО“, увери Камала Харис.

САЩ безпрекословно се придържат към член 5 от устава на НАТО, който предвижда колективен отговор при въоръжено нападение срещу една или няколко членки на алианса, заяви тя. Харис добави, че същото мнение споделя президентът Джо Байдън и целият американски народ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай