Какво се случва в Мианмар? Отлагат изборите

Извънредното положение е удължено

Какво се случва в Мианмар? Отлагат изборите | StandartNews.com

Военната хунта, която управлява в Мианмар удължи в понеделник извънредното положение в страната с шест месеца. Това съобщиха държавните медии, цитирани от агенция Франс прес, която отбелязва, че това теоретично отлага изборите, които би трябвало да се състоят през август.

През февруари извънредното положение също беше удължено, отлагайки изборите.

Решението за извънредното положение беше одобрено от Националния съвет за отбрана и сигурност, съставен от висши военни, съобщи държавната телевизия Ем Ар Ти Ви (MRTV).

След преврата на 1 февруари 2021 г., с който бе свалена от власт избраната ръководител Аун Сан Су Чжи, в Мианмар бушува граждански конфликт, коствал досега живота на над 3000 души и довел до разселването на стотици хиляди.

Миналата седмица Су Чжи беше преместена от затвора в сграда с високо ниво на защита в столицата, където тя се намира под домашен арест.

Според източници на Франс прес тя се е срещнала с председателя на долната камара на парламента в Найпидо Ти Кхун Мят и вероятно ще се срещне с Дън Сиджуан, специален пратеник на Китай по азиатските въпроси, който е на посещение в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай