Какво прави Блинкън във военната база Инджирлик?

Важна обиколка. Отива и в Гърция

Какво прави Блинкън във военната база Инджирлик? | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън кацна във военната база Инджирлик в Южна Турция, която е превърната в координационен център на американските хуманитарни операции след разрушителните земетресения на 6 февруари, съобщават световните и турските медии.

Блинкън е на двудневно посещение в Турция, по време на което ще се запознае на място с усилията за преодоляване на последствията от земетресенията, след което ще отпътува за Анкара, предаде БТА.

Както съобщава „Хюриет дейли нюз“, след пристигането си Блинкън е бил информиран за хода на спасителните дейности. След това заедно с турския си колега Мевлют Чавушоглу той замина с хеликоптер за засегнатите от земетресението райони в окръг Хатай.

В понеделник американският държавен секретар ще проведе разговори с турския външен министър Чавушоглу в Анкара. Наред с последствията от земетресенията се очаква двамата да обсъдят доставката на изтребители F-16 за Турция, както и присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, към което турската страна изразява резерви заради предполагаемата подкрепа от тяхна страна за терористични организации, действащи на турска територия.

Според запознати източници, цитирани от Ройтерс, в Анкара държавният секретар на САЩ ще се срещне и с президента Реджеп Тайип Ердоган. Това е първото посещение на Блинкън в Турция като държавен секретар.

След Турция на 20 и 21 февруари Блинкън ще посети Гърция, където ще разговаря с премиера Кириакос Мицотакис, с външния министър Никос Дендиас и с лидера на най-голямата опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай