Меркел с предупреждение към Шолц при предаването на властта

Канцлерката официално се оттегли след 16 години на власт

Меркел с предупреждение към Шолц при предаването на властта | StandartNews.com

Ангела Меркел завърши днес 16-те си години като германски канцлер с официалното предаване на поста на приемника си Олаф Шолц в сградата на канцлерството в Берлин, предаде ДПА.

"Поемете управлението на тази институция и работете за най-доброто на нашата страна. Пожелавам Ви късмет", каза Меркел на своя приемник, който досега беше неин вицеканцлер и финансов министър, отбелязва Франс прес.Тя предупреди Шолц, че работата може да се окаже изпълнена с предизвикателства. "Ако обаче подходите към нея с радостно сърце, това може да се окаже за Вас една от най-прекрасните задачи, а именно - да носите отговорност за нашата страна", каза Меркел.

"Това ще бъде едно ново начало за страната ни. Искам да направя всичко за постигането на тази цел", заяви 63-годишният Шолц малко преди Ангела Меркел да напусне канцлерството, изпратена с аплодисменти от служителите там.

Новото лявоцентристко правителство на Германия бе официално сформирано. Шестнадесетте министри, които са представители на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), на партията на "Зелените" и на Свободната демократическа партия (СвДП), бяха официално назначени от президента Франк Валтер-Щайнмайер на церемония в двореца "Белвю" в Берлин. След това те се върнаха в Бундестага, където положиха клетва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай