Какво каза Путин преди телефонния разговор с Байдън

Лидерите ще се чуят в 22:30 ч. българско време

Какво каза Путин преди телефонния разговор с Байдън | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин е убеден, че между Москва и Вашингтон е възможен ефективен диалог, съобщава АФП. Изказването е направено часове преди втория в рамките на един месец телефонен разговор между лидерите на Русия и САЩ. Диалогът между двете велики сили е насочен към намаляване на напрежението около ситуацията с Украйна.

"Убеден съм, че можем да продължим напред и да установим ефективен руско-американски диалог, основан на взаимното уважение и отчитане на националните интереси на другия", посочва руският президент, цитиран от пресслужбата на Кремъл, която информира за празничните послания на Путин до световните лидери.

Според високопоставен служител на американската администрация, отговорът на Байдън ще бъде, че страната има готовност "за дипломация и за дипломатически напредък".

В същото време Вашингтон ще предупреди, че ако Русия осъществи инвазия в Украйна, САЩ ще отговорят. Белият дом продължава да бъде сериозно загрижен от струпването на руски войски в близост до границата с Украйна.

По информация на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, двамата лидери ще продължат да обсъждат въпросите, които са повдигнали при предишния си телефонен разговор. Това в никакъв случай не може да отмени насрочените за 10 януари консултации по сигурност и стратегическа стабилност между Русия и САЩ, които ще се проведат в Женева.

Телефонният разговор между Путин и Байдън е насрочен за 22:30 ч. българско време.

В началото на декември двамата лидери проведоха виртуална среща. Видеоконферентният разговор между Джо Байдън и Владимир Путин тогава продължи близо два часа. Основна тема беше нарастващато напрежение между Москва и Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай