Какво е приготвила Украйна. Военен говорител с предупреждение

Съществува опасност Украйна да използва касетъчни бомби

Какво е приготвила Украйна. Военен говорител с предупреждение | StandartNews.com

Военен говорител съобщи по-рано днес, че Украйна е получила касетъчни боеприпаси, които все още не е използвала Това се случва броени дни след като САЩ обявиха, че ще предадат такива боеприпаси на украинските сили, предаде Ройтерс, цитирано от БТА

Говорителят на таврийското военно командване Валерий Шершен потвърди информация на Си Ен Ен, в която се цитира командира на силите на Таврия, според когото Украйна току-що е получила касетъчни боеприпаси, но още не ги е използвала.

Касетъчните боеприпаси са "в ръцете на нашите отбранителни сили", заяви Шершен пред украинската телевизия, без да съобщава подробности.

На 7 юли САЩ обявиха, че ще изпратят на Киев касетъчни боеприпаси като част от пакет за сигурност на стойност 800 млн. долара, който има за цел да гарантира, че руските сили няма да могат да спрат украинската контраофанзива.

Касетъчните боеприпаси са забранени в повече от 100 държави. Обикновено те разпръсват на голяма площ голям брой по-малки бомбички, които могат да убиват безразборно. Тези, които не успяват да се взривят, представляват опасност в продължение на десетилетия, припомня Ройтерс.

Украйна заяви, че ще използва касетъчни бомби само за "деокупиране" на територията си и че няма да ги използва в градски райони. Президентът Володимир Зеленски повтори тези уверения вчера, на срещата на върха на НАТО.

Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на тези оръжия, припомня Ройтерс, предаде БТА

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай