Какви са цените в Хърватия месец след въвеждане на еврото

Диана Гласнова, български журналист в страната, каза, че проблемът е комплексен

Какви са цените в Хърватия месец след въвеждане на еврото | StandartNews.com

Инфлацията в Хърватия стана обект на коментари в България. Заради закръгляването на цените след въвеждането на еврото обаче държавните регулатори започнаха мониторинг на търговците. В 25% от случаите е констатирано необосновано увеличение на цените, съобщи NOVANews.

70% от тези, които са използвали преминаването към новата валута, за да повишат цените, днес са ги върнали обратно към нормалното.

Хората в страната споделят, че цените са се увеличили. С изключение на тези, които неоснователно са увеличили цените, местната статистика отчита, че цените за януари спрямо декември са същите. Централната банка е доволна от начина, по който еврото влезе в хърватската система. А фактът, че гражданите се адаптират към еврото, се илюстрира с това, че едва 10 млрд. куни остават извън трезорите на банките.

Диана Гласнова, български журналист в Хърватия, каза, че проблемът в Хърватия е комплексен. Самото повишение на цените не може да се каже, че е след въвеждане на еврото, коментира тя. Увеличаването на цените след въвеждане на еврото е минимално, допълни Гласнова. Тя също уточни, че се прави закръгляване на цените. Гласнова посочи и примери. Тя беше категорична, че цените в Хърватия са „скочили“ преди еврото, а някъде търговците умишлено са ги повишили.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай