Четвъртък,

Какви ги върши Путин? Страшни думи на Столтенберг

От: Агенция Стандарт -
25822
Какви ги върши Путин? Страшни думи на Столтенберг
A
A
A

Русия вероятно ще продължи да атакува енергийната мрежа на Украйна, газовата ѝ инфраструктура и основните услуги за хората, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ, предаде Ройтерс.

"Правейки това, когато навлизаме в зимата, показва, че президентът Владимир Путин сега се опитва да използва зимата като военно оръжие срещу Украйна", посочи той пред журналисти на пресконференция в Букурещ преди двудневната среща на министрите на външните работи на страните членки на НАТО, предаде БТА.

ВИЖ ОЩЕ: Путин доволен! От тези новини

"Не можем да оставим Путин да спечели, това би показало и на други лидери, че могат да постигат целите си чрез сила", посочи още Столтенберг, цитиран от Аджерпрес.

"Войната вероятно ще завърши на масата на преговорите, но резултатът от преговорите зависи от ситуацията на бойното поле", каза още той.

Министерската среща на НАТО е възможност да повторим едно ясно послание: "Подкрепяме Украйна", добави още Столтенберг.

Той добави, че очаква едно от посланията на министерската среща на НАТО да бъде за необходимостта от увеличаване на доставките на противовъздушни системи.

"Вярвам, че всички съюзници ще ратифицират присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО", добави още генералният секретар на НАТО, като изрази благодарност към Румъния за подкрепата й в този процес.

От своя страна румънският президент Клаус Йоханис подчерта, че НАТО трябва да продължи с плана за подсилване на източния си фланг.

Решението за увеличаване на натовските войници и оборудване в източния фланг на алианса, взето на срещата на върха в Мадрид, трябва да влезе в сила възможно най-скоро, посочи Йоханис на съвместната пресконференция със Столтенберг.

Йоханис изтъкна, че в контекста на войната в Украйна е необходим повече от всякога "силен и солидарен" Северноатлантически алианс. Той добави, че целият черноморски регион се нуждае от подкрепа.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com