Как ЕС ще купи гориво от Русия без да наруши санкциите

Европейските компании се опитват от седмици да разберат как могат да отговорят на исканията на Москва

Как ЕС ще купи гориво от Русия без да наруши санкциите | StandartNews.com

Европейският съюз е готов да предложи на своите вносители на газ решение за избягване на нарушаване на санкциите при закупуване на гориво от Русия и все пак ефективно да удовлетвори исканията на президента Владимир Путин за плащане в рубли.

В новите насоки за плащанията за газ Европейската комисия планира да каже, че компаниите трябва да направят ясно изявление, че считат задълженията си за изпълнени, след като платят в евро или долари, в съответствие със съществуващите договори, според източници на Bloomberg.

EK e казала на правителствата, че насоките не пречат на компаниите да открият сметка в "Газпромбанк" и ще им позволи да купуват газ в съответствие със санкциите на ЕС след нахлуването на Русия в Украйна.

Европейските компании се опитват от седмици да разберат как могат да отговорят на исканията на Москва и да поддържат притока на гориво, но без да нарушават санкциите срещу руската централна банка. Путин каза на 31 март, че ако плащанията не се извършват в рубли, износът на газ ще бъде спрян. Европа зависи силно от руското гориво за отопление на домове и енергия за индустрията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай