Вторник,

Как ЕС ще купи гориво от Русия без да наруши санкциите

От: Агенция Стандарт -
2220
Как ЕС ще купи гориво от Русия без да наруши санкциите
A
A
A

Европейският съюз е готов да предложи на своите вносители на газ решение за избягване на нарушаване на санкциите при закупуване на гориво от Русия и все пак ефективно да удовлетвори исканията на президента Владимир Путин за плащане в рубли.

В новите насоки за плащанията за газ Европейската комисия планира да каже, че компаниите трябва да направят ясно изявление, че считат задълженията си за изпълнени, след като платят в евро или долари, в съответствие със съществуващите договори, според източници на Bloomberg.

EK e казала на правителствата, че насоките не пречат на компаниите да открият сметка в "Газпромбанк" и ще им позволи да купуват газ в съответствие със санкциите на ЕС след нахлуването на Русия в Украйна.

Европейските компании се опитват от седмици да разберат как могат да отговорят на исканията на Москва и да поддържат притока на гориво, но без да нарушават санкциите срещу руската централна банка. Путин каза на 31 март, че ако плащанията не се извършват в рубли, износът на газ ще бъде спрян. Европа зависи силно от руското гориво за отопление на домове и енергия за индустрията.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички