Как брекзитърите посрещат Брекзит

Близо четири години след референдума за ЕС от юни 2016 г. денят на Брекзит дойде

Как брекзитърите посрещат Брекзит | StandartNews.com

Близо четири години след референдума за ЕС от юни 2016 г. денят на Брекзит дойде. Великобритания най-сетне ще прекъсне връзките си с Европейския съюз късно тази вечер, след като датата бе отлагана нееднократно.

Първоначалната дата на Брекзит беше 29 март 2019 г. Но беше изместена до 31 октомври и след това до 31 януари 2020 г. - 10 месеца след първоначално планираното.

За радост на привържениците на развода с ЕС в 11:00 тази вечер (01:00 българско време) премиерът Борис Джонсън ще сложи край на Брекзит.

И все пак изобилието от въпроси без отговор продължава да бъде свързано с бъдещите отношения на Обединеното кралство с ЕС. Джонсън си даде срок до края на 2020 г., за да постигне търговска сделка с блока, но лидерите на ЕС предупредиха, че това не е достатъчно време.

Независимо от неизвестното бъдеще обаче тази нощ едни ще празнуват, а други може и да си поплачат. Не е изненада, че има много събития, планирани в чест на големия ден... за празнуващите…

Часовникът за обратно отброяване на Даунинг Стрийт

Номер 10 на "Даунинг Стрийт" ще освети черните си тухли със светлинен дисплей. Той е предназначен да символизира силата и единството на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Сградите около Уайтхол също ще светнат, докато флагът "Юниън Джак" (Union Jack) ще се вее на всеки стълб на площада на Парламента.

Часовник за обратно отброяване ще бъде прожектиран върху стената на резиденцията на премиера от 22:00 местно време, за да отбележи последния час от членството на Обединеното кралство в ЕС.

Речта на Борис Джонсън за Брекзит

Премиерът Джонсън ще произнесе специално обръщение към нацията, за да отбележи историческия ден на раздялата. Според прокраднала се предварително информация Джонсън ще поиска обществото да разбере възможността, която гласуването отделяне дава на Великобритания.

Той също така ще постави акцент върху „разгръщането на огромния потенциал на британския народ“, докато страната се впуска в нова глава от историята си. Премиерът ще призове хората да се „обединят и да продължат напред обединени“.

Възпоменателни монети за Брекзит

Измина вече повече от седмица откакто министърът на финансите Саджид Джавид показа възпоменателна монета за Брекзит от 50 пенса в чест на "заминаването" на Великобритания.

Показвайки надписа „Мир, просперитет и приятелство с всички народи“, монетата носи дата 31 януари.

Около 3 милиона Брекзит-монети ще влязат в обръщение из Обединеното кралство от утре, и още 7 милиона по-късно тази година. Борис Джонсън ще бъде първият, който ще получи възпоменателна монета.

Правителството беше принудено да претопи за повторна употреба на метала 1 милион 50-пенсови монети, които се оказаха с грешна дата на Брекзит миналата година, когато датата 31 октомври се оказа предпоследна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай