Изтребител обстрелва гръцки танкер в Либия

Изтребител обстрелва гръцки танкер в Либия | StandartNews.com

Арабската лига свика днес извънредно заседание за обсъждане на борбата с тероризма в Либия. Заседанието се фокусира върху опасните събития в страната, ескалацията на ситуацията и петролните находища, обяви зам.-генералният секретар на организация Ахмад бен Хели. На заседанието също така бе представен доклад за събитията в Либия, както и отчет за дейността на специалния представител на Арабската лига за страната Насир ал Кудва.

Уж превозвал ислямистки бойци, двама моряци бяха убити

Либийски изтребител бомбардира гръцки танкер, плаващ под либерийски флаг, на пристанището в град Дерна. Загинали са двама моряци - грък и румънец, а двама филипинци от екипажа са ранени. Бойният самолет на раздираната от въоръжени стълкновения между правителствени сили и ислямистки групировки, бомбардирал предната част на кораба, който бил пуснал котва на 2 мили от пристанището в източната част на Либия. Танкерът "Араево", собственост на базираната в Атина компания "Иджиън шипинг мениджмънт", е превозвал 12 600 тона суров петрол. На борда му имало 26-членен екипаж - 21 филипинци, трима гърци и двама румънци, предаде Ройтерс, позовавайки се на гръцката брегова охрана.

"Въздушните сили са открили огън по кораба, след като капитанът отказал да спре по заповед на либийските сили за проверка", каза Ахмед Месмари, говорител на началника на генералния щаб на международно признатото правителство, и описа танкера като "подозрителен". По думите му в танкера имало ислямистки бойци, които трябвало да стигнат до Дерна. Гърция осъди въздушната атака и настоя виновните да бъдат установени и наказани, коментира министерството на външните работи на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай