Изригна опасен вулкан. 3 км пепел в небето

Вулканът Улавун е в североизточната част на Папуа Нова Гвинея

Изригна опасен вулкан. 3 км пепел в небето | StandartNews.com

Вулканът Улавун в североизточната част на Папуа Нова Гвинея изригна рано тази сутрин като изхвърли пепел високо във въздуха, след което се успокои. За момента няма информация за пострадали, предаде Нова тв.

Вулканът Улавун е един от най-опасните в света. Твърди се, че облаците пепел са се издигнали на 3000 метра във въздуха, поради което беше издадено предупреждение към пилотите на авиокомпаниите в района.

Отделът за управление на геоопасностите в страната съобщи за "непрекъснати силни емисии на гъсти сиви облаци пепел" от вулкана в продължение на около 15 минути.

"Пепелните шлейфове от изригването бяха издухани към северозападната страна на вулкана, което доведе до падане на много фина пепел на някои места, включително в мисията Уламона, и по-надолу на остров Лолобау", заяви Отделът за управление на геоопасностите.

Нестабилният вулкан е разположен в отдалечената верига на архипелага Бисмарк в северната част на страната. Поредица от изригвания през 2019 г. принудиха хиляди хора да напуснат домовете си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай