Изненада от Египет,от къде ще купи пшеница

След отказ на Москва

Изненада от Египет,от къде ще купи пшеница | StandartNews.com

След като Москва отказа да достави руско зърно,Египет обяви, че ще закупи почти половин милион тона пшеница от България и Франция, съобщава "Блумбърг" по информация на свои източници.

Русия е възразила срещу ценообразуването в сделката с висококачествена пшеница.

За втори път през последните няколко месеца закупуването на руска пшеница от египетския държавен купувач е затруднено, тъй като Москва се опитва да наложи неофициален минимален ценови праг.

В началото на септември египетският министър на снабдяването Али Ел-Мосихи заяви, че Генералният орган за снабдяване със суровини се е съгласил да закупи 480 000 тона руска пшеница в рамките на сделка с пряко договаряне. Тя е сключена на цена от 270 долара за тон - по-ниска от неофициалния ценови минимум, който руските власти се опитваха да наложат по това време. Няколко дни по-късно Египет съобщи, че на търговеца на зърнени култури "Соларис" ще бъде предоставена възможността да доставя зърно от всякакъв произход.Руските пристанища за зърно са препълнени след две поредни богати реколти, което я превръща в доминиращ превозвач и ценообразувател на световния пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай