Изненада! Кои са най-скъпите градове в света

Кой детронира Ню Йорк

Изненада! Кои са най-скъпите градове в света | StandartNews.com

Цюрих и Сингапур са най-скъпите градове в света пред Ню Йорк на фона на непрекъснато растящите разходи за живот, според класация, публикувана в четвъртък от списание The Economist. Британският седмичник изчисли, че цените са се увеличили средно със 7,4 процента през последната година в 173 големи града, което е леко забавяне в сравнение с рекордната инфлация от 8,1 процента през 2022 година.

„Кризата на разходите за живот далеч не е приключила и нивата на цените остават доста над историческите тенденции“, каза Упасана Дут, която ръководи проучването, което се основава на цената на 200 продукта и услуги. „Очакваме инфлацията да се забави допълнително през 2024 г.“, добави тя, поради ефектите от повишаването на лихвените проценти от централните банки за борба с повишаването на цените.

Цюрих детронира Ню Йорк, който оглави класацията миналата година заедно със Сингапур. Четири от първите 10 града са в Европа, в резултат на продължаващата висока инфлация, засягаща храните и облеклото, както и поскъпването на еврото спрямо долара. Класацията е направена в долари и съответно конвертира други валути в тази валута, което води до по-високи цени в еврозоната, тъй като еврото укрепва, посочва БГНЕС. Освен Цюрих, Женева е на трето място с Ню Йорк, следвана от Хонконг и Лос Анджелис. Париж се класира на седмо място, докато Копенхаген и Тел Авив, които оглавиха класацията през 2021 г., са на осмо място. Сан Франциско допълва списъка.

Най-големи спадове в класацията бяха наблюдавани от руските градове Москва на 142-ро място и Санкт Петербург на 147-мо, което е отражение на отслабването на рублата поради тежките санкции заради войната в Украйна. Най-евтиният град в света е Дамаск, според класацията, следван от Техеран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай