Изненада! Ключов кандидат се отказа да става президент на САЩ

Изявлението беше направено пред еврейски дарители в Лас Вегас

Изненада! Ключов кандидат се отказа да става президент на САЩ | StandartNews.com

Майк Пенс обяви, че няма да се кандидатира за президент на САЩ в събота. Той беше вицепрезидент на Доналд Тръмп в периода 2017-2021 г., но днес призова партията си да се върне към консервативните принципи и да се противопостави на "песента на популизма". 

Изненадващото изявление беше направено пред еврейски дарители в Лас Вегас и беше посрещнато с възгласи. Пенс получи бурни овации, започвайки речта си с пълно одобрение на военните операции на Израел в Газа. 

След това той заяви, че след много размисли е решил да се откаже от президентската надпревара, пише "Ню Йорк Таймс". 

"Стана ми ясно, че това не е моето време", каза той пред 1500 души, като обеща "никога да не напуска борбата за консервативните ценности".

Докато се развиваше кампанията на Пенс, Доналд Тръмп беше обвинен два пъти, че опитва да осуети победата на президента Байдън през 2020 г.: във федерален съд във Вашингтон и в окръг Фултън, щата Галия.

Тръмп е оказвал натиск върху своя вицепрезидент да отхвърли победата на Байдън в Избирателната колегия. На 6 януари 2021 г. тази кампания за оказване на натиск достигна своята кулминация - тълпа от привърженици на Тръмп нахлу в Капитолия, като някои от участниците в тълпата скандираха "Обесете Майк Пенс!".

Майк Пенс е ключов свидетел на федералните прокурори по делото срещу Тръмп, насрочено да започне през март, по обвинения, свързани с усилията му да остане на власт.

Той е най-високопоставеният кандидат, който напуска надпреварата, и първият от тези, които са изпълнили критериите на Републиканския национален комитет за първичните дебати. 

След като се включи в надпреварата през юни, Пенс се стремеше да използва енергията, която може да е останала в Републиканската партия от ерата на Тръмп. 

Той обаче изпитваше големи трудности с набирането на средства и така и не успя да се наложи в проучванията, в които доминираше бившият му съперник. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай