Изненада! Как Италия иска да спре войната

Изявления на Луиджи Ди Майо

Изненада! Как Италия иска да спре войната | StandartNews.com

Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да се опита да постигне постепенно прекратяване на огъня в Украйна, предаде Франс прес, като цитира италианския външен министър Луиджи Ди Майо.

"Италианският мирен план е предложение, което съм обсъждал с генералния секретар на ООН Антониоу Гутериш в Ню Йорк преди два дни", подчерта Ди Майо. В групата трябва да влизат международни организации като ООН, ЕС и ОССЕ, добави той на пресконференция на министрите от Съвета на Европа край Торино.

"Целта е да се работи стъпка по стъпка, започвайки например с локални примирия, евакуация на цивилните, възможността за отваряне на сигурни хуманитарни коридори", след което да се премине към работа за траен мир с истинско мирно споразумение, обясни той.

Според Луиджи Ди Майо предложената посредническа група "трябва да се опита да възстанови диалога между две страни, които в момента са във война". Италианският външен министър подчерта, че Рим е предложил тази инициатива и на представители на Г-7, в дните преди посещението му в Ню Йорк. "Ще продължим да насърчаваме инициативи, които могат да улеснят диалога", увери той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай