Изключиха ядрен реактор в Белгия заради авария

Изключиха ядрен реактор в Белгия заради авария | StandartNews.com

Ядреният реактор Doel 3 на белгийската енергийна компания Electrabel беше спрян аварийно в ранните часове на днешния ден заради изтичане на вода, предаде Ройтерс. Аварията стана след като енергоблокът близо 2 години не функционираше.

Процедурата на „горещо изключване" е била задействана около 1:00 часа след полунощ местно време. Говорителят на компанията Ан-Софи Юже обясни, че реакторът не е напълно охладен и може да започне работа относително бързо.

В същото време тя подчерта, че не може да каже кога производството на ток ще бъде възобновено, тъй като все още не се знае какво е причинило изтичането.

1006-мегаватовият Doel 3 беше включен в понеделник след 21-месечна пауза, през която се отстраняваха пукнатини по обшивката му. Те не се риск за безопасността, посочиха тогава експерти. Юже днес беше категорична, че изключването няма общо с по-рано установения проблем.

Electrabel има седем реактора на територията на Белгия, които произвеждат общо 6000 мегавата, около 55% от потреблението в страната. Тя планира да се откаже от ядрената енергетика до 2025 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай