Изхвърлят сирийските оръжия в Албания

Смятат страната за подходяща и с опит в унищожаването на химическия арсенал

Изхвърлят сирийските оръжия в Албания | StandartNews.com

САЩ са поискали от Албания да приеме и унищожи на своя територия сирийските химически оръжия. Твърдението е на албанския външен министър Дитмир Бушати, съобщи агенция АНА-МПА.

На среща с френския си колега Лоран Фабиюс Бушати е казал, че албанското правителство още не е взело решение по въпроса, добавя от своя страна френският в. "Монд". Според изданието балканската страна се смята за подходяща в унищожаване на химическите оръжия заради географското си положение и заради лесното транспортиране на химическите оръжия. Освен това Албания вече има опит в унищожаването на този вид оръжия. През 2007 г. тя стана първата страна в света, унищожила напълно химическия си арсенал, наследен от времето на комунистическия диктатор Енвер Ходжа, отбелязва в. "Монд".

Според ръководителя на албанския Институт по международни отношения Алберт Ракипи би било грешка Албания да приеме химически оръжия, тъй като неотдавна правителството реши да забрани вноса на отпадъци.

Бившият албански министър на отбраната Фатмир Мендиу също се е обявил американското искане. По думите му в Албания са били унищожени само 16 т химически вещества и това е станало с помощта на чужди експерти, докато сегашните количества химически оръжия са огромни и албанските власти няма да могат сами да се справят с тази задача.

Природозащитни организации в Албания пък предупредиха, че ще поискат референдум, ако правителството в Тирана приеме предложението на американците.

Асад шмекерува за количествата иприт

Дамаск може би е укрил част от химическите си оръжия въпреки международните договорки за унищожаване на сирийския арсенал. Това съобщи Си Ен Ин, като цитира американски представител, пожелал анонимност. Според източника САЩ проверяват нова класифицирана разузнавателна информация, според която сирийското правителство може да не е декларирало всичките си химически оръжия. Някои скорошни действия на страната навеждат на мисълта, че Сирия все още не е готова да се избави от целия си химически арсенал, заяви той.

Твърденията му бяха потвърдени от още няколко източника от американската администрация. По думите на един от тях разузнавателните агенции на САЩ все още не са взели окончателно решение за сирийските намерения, но полагат усилия за събирането на допълнителна информация.

Иран готов да изведе чуждите бойци от Шам

Иран е готов да съдейства за извеждането на всички чуждестранни бойци от Сирия. Това заяви иранският министър на външните работи Мохамад Джафар Зариф в интервю за френския телевизионен канал France 24. Той каза това в отговор на въпрос готов ли е Техеран да използва влиянието си върху ливанското шиитско движение "Хизбула", за да бъдат изведени от Сирия бойците му, които воюват на страната на правителствените сили. Освен това в страната действат и ирански военни съветници и доброволци, които се сражават на страната на режима на президента Башар Асад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай