Изчезна подводница, возила туристи до потъналия Титаник

Титаник се намира на 3800 метра на дъното на Атлантическия океан

Изчезна подводница, возила туристи до потъналия Титаник | StandartNews.com

Подводен кораб, използван за превозване на хора, за да видят останките на Титаник, изчезна в Атлантическия океан с екипажа на борда, което доведе до голяма операция по търсене и спасяване, информира BBC.

Туристическата фирма OceanGate, която организира експедиции на стойност 250 000 долара на място до останките, заяви, че проучва всички възможности за безопасно връщане на екипажа. До момента се знае, че правителствени агенции и дълбоководни фирми са помагали на операцията.

Титаник потъва през 1912 г. и се намира на около 3800 м (12 500 фута) под вълните.

Смята се, че изчезналата подводница е Titan на OceanGate, подводница с размер на камион, която побира петима души и обикновено се гмурка с четиридневен запас от кислород.

Не е известно кога е изгубен контактът с кораба, но беше съобщено, че той е закъснял в неделя вечерта на около 435 мили (700 км) южно от Сейнт Джонс, Нюфаундленд.

Хамиш Хардинг, 59-годишен британски бизнесмен милиардер и изследовател, е сред тези на изчезналата подводница, казаха от семейството му.

В социалните медии през уикенда Хардинг е споделил, че е „горд да обяви най-накрая“, че ще бъде на борда на мисията до останките на Титаник – но добави, че поради „най-лошата зима в Нюфаундленд от 40 години, тази мисия е вероятно ще бъде първата и единствена пилотирана мисия до Титаник през 2023 г."

Той написа в неделя: „Прозорецът за времето току-що се отвори и ние ще се опитаме да се гмурнем утре“.

OceanGate каза в изявление, че "целият фокус е върху членовете на екипажа на подводницата и техните семейства". „Ние сме дълбоко благодарни за обширната помощ, която получихме от няколко правителствени агенции и дълбоководни компании в усилията ни да възстановим контакта с подводницата“, добави той.

Компанията таксува осемдневното пътуване със своята подводница от въглеродни влакна като "шанс да излезете извън ежедневието и да откриете нещо наистина необикновено". В уебсайта на компанията се разбира, че една експедиция е в ход и още две са планирани за юни 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай