Италия с драконовски наказания за неваксинираните

След Германия и на Ботуша въведоха яки мерки. Няма да повярвате какви

Италия с драконовски наказания за неваксинираните | StandartNews.com

След Германия и Италия въвежда наказания за неваксинираните. Но за разлика от немците, които спират компенсациите на неваксинирани работещи, които са принудени да се подложат на карантина, италианците направо спират заплати.

ВИЖ ОЩЕ: Яки мерки. Германия наказа неваксинираните

Италианското правителство е приело заповед, важаща както за частния, така и за публичния сектор, с която нарежда на компаниите да не плащат на тези от служителите си, които отказват да се ваксинират срещу SARS-CoV-2.

Заповедта нарежда всички работници да разполагат с т.нар. „зелен паспорт“ – документ, сертифициращ ваксинация срещу вируса. Това поставя много въпросителни върху това какво ще се случи с милионите италианци, които все още не са се имунизирали.

Правителството дори опитва да избегне потенциални съдебни дела срещу себе си като не препоръчва на компаниите директно да увоняват неваксинираните си служители, но ги „съветва“ да не им плащат. В същото време всеки, който не спази „препоръките“ и се появи на работното си място без да покаже ваксинационния си сертификат, е заплашен с глоба до 1500 евро.

Дори тези, които са били заразени от ковид и са преболедували са заплашени от новата заповед. Според нея дори те ще трябва да сложат поне една доза от ваксината, като демонстрация на „съгласие“, за да могат да извадят своя сертификат.

На 1 септември Италия разшири обхвата на ваксинационните си паспорти. Така те са нужни както за университетите, така и за училищата.

Неваксинираните не могат да използват междуградски обществен транспорт, нямат право да влизат в музеите, стадионите, театрите, фитнесите, закритите помещения на барове и ресторанти. Там също е задължително представянето на ваксинационен паспорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай