Обрат! Италия опроверга фалшива новина за газа

Министър Чинголани не е заявявал готовност Италия да плаща с рубли за руския газ

Обрат! Италия опроверга фалшива новина за газа | StandartNews.com

Италианското министерство за екологичния преход отрече министърът Роберто Чинголани, да е заявявал готовност Италия да плаща с рубли за доставките на природен газ от Русия, предаде "Ройтерс".

Изданието "Политико" цитира по-рано днес Чинголани, че на европейските енергийни компании трябва да бъде разрешено временно да се съобразят с налаганата от руснаците схема. Тя предвижда превеждане на евро или долари, както е по съответния договор с "Газпром", в сметки в "Газпромбанк", която след това обменя западната валута за рубли, които слага в друга служебно отворена сметка.

От ведомството на Чинголани твърдят, че информацията от "Политико" е подвеждаща. И посочват коректния цитат: "Докато се очаква обща позиция в Евросъюза, не бива да се смята, че превеждането на долари и евро е нарушение на санкциите срещу Русия."

Следвайки съвета на Еврокомисията, който гласи тъкмо обратното, правителствата на България и на Полша отказаха да следват новата схема за разпращания и Москва им спря доставките на газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай