Историческо! Това е най-богатата жена в света

Коя е Франсоаз Бетанкур-Майерс

Историческо! Това е най-богатата жена в света | StandartNews.com

Франсоаз Бетанкур-Майерс, наследницата на империята за красота L'Oréal, стана първата жена в света със състояние над 100 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, цитирани от БТВ.

Състоянието на Бетанкур-Майерс премина границата от 100 милиарда долара благодарение на нарастването на L'Oréal S.A. акции, които достигнаха рекордно високо ниво в четвъртък (28.12.). В четвъртък нейното нетно състояние достигна 100,1 млрд. долара, според Bloomberg.

70-годишната жена и семейството ѝ притежават дял от около 35% в L'Oréal, което ги прави най-големите акционери в компанията, основана от нейния дядо през 1909 г. Бетанкур-Майерс, която е и най-богатата жена в света, наследи десетки милиарди долари, както и активи като имения, когато майка й, Лилиан Бетанкур, почина през 2017 г. 

Известна като пълен домушар, Бетанкур Майерс прекарва дните си вкъщи, четейки или свирейки на пиано, съобщава Vanity Fair през 2017 г. Тя също така е автор на две книги: петтомно изследване на Библията и генеалогия на гръцките богове.

Втората най-богата жена в света в момента е американката Алис Уолтън, наследник на друга империя за търговия на дребно: Walmart. Състоянието на Уолтън възлиза на 70 млрд. долара.

Въпреки че състоянието на Бетанкур Майерс достигна 100 милиарда долара, което я прави 12-ият най-богат човек в света, нейното богатство все още изостава от колегата френски магнат и собственик на LVMH Бернар Арно. Арно, основателят на LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, е вторият най-богат човек в света – след Илон Мъск – с нетно състояние от 179 млрд. долара.

Акциите на L'Oréal затвориха с 0,6% по-високо до 451,30 евро в четвъртък, като са се увеличили с 35% от началото на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай