Историческо предложение за войната. Путин свива знамената?

Изпратил необичайно предложение във Вашингтон

Историческо предложение за войната. Путин свива знамената? | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин е отправил предложение за прекратяване на огъня в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от бТВ. То е било изпратено до САЩ и е било отхвърлено, защото е било неофициално и САЩ не желаят да преговарят без Украйна, съобщава Ройтерс.

Провалът на предложението на Путин идва в началото на третата година от най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война и показва на колко далечни позиции остават двете най-големи ядрени сили в света.

Според източните на Ройтерс искането на Русия не е дошло по официални канали, а чрез посредници. Причината за отказа била, че Вашингтон не иска да участва в преговори без Украйна.

Путин е изпратил сигнали до Вашингтон през 2023 г. чрез посредници и арабските партньори на Москва в Близкия изток, посочвайки, че е готов да обмисли прекратяване на огъня в Украйна, казаха руски източници на Ройтерс.

Каква е била формулата?

Путин е предложил да замрази конфликта в сегашните линии, но без да отстъпи нито една украинска територия, контролирана от Русия. Искането му е в линиите на това, което в Кремъл виждат като най-добрия път към някакъв вид мир.

Втори руски източник е потвърдил отказа на САЩ с мотив липсата на Украйна в разговорите.

Според трети източник от Москва САЩ не са искали да притискат Украйна.

Кремъл, Белият дом, Държавният департамент на САЩ и Централното разузнавателно управление (ЦРУ) отказват коментар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай