Историческо! Нови закони в ЕС

Първия по рода си европейски регламент за борба с насилието над жени

Историческо! Нови закони в ЕС | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, Архив

Държавите членки на Европейския съюз приеха днес първия по рода си европейски регламент за борба с насилието над жени, но текстът не включва изнасилването поради липсата на съгласие за общо определение за това деяние, предаде Франс прес.

Директивата вече получи зелена светлина от Европейския парламент през април. Днешното официално приемане от Съвета на ЕС е финалната стъпка от законодателната процедура.

Текстът криминализира на европейско равнище гениталното осакатяване на жени, принудителните бракове, споделянето на интимни снимки без съгласието на жените и кибертормоза. В него се определят минимални наказания от една до пет години лишаване от свобода в зависимост от престъплението.

Директивата предвижда утежняващи обстоятелства, например когато жертвата е дете, съпруга или бивша съпруга, в които случаи се предвиждат по-тежки наказания.

Тя също така има за цел да улесни подаването на сигнали за насилие до компетентните органи.

"Насилието над жени и домашното насилие са повтарящи се престъпления. Този закон ще гарантира на равнище ЕС, че извършителите ще бъдат строго наказвани, а жертвите ще получат цялата подкрепа, от която се нуждаят", коментира белгийският министър на правосъдието Пол ван Тихелт, чиято страна председателства Съвета на ЕС.

Текстът бе предмет на интензивни дискусии от месеци, особено по въпроса за правното определение на изнасилването, което е различно в отделните държави от ЕС.

"Бихме искали тази директива да е малко по-амбициозна", каза днес испанската министърка на равенството Ана Редондо, когато пристигна на среща в Брюксел. Въпреки това тя смята, че законодателството е "добра отправна точка".

Държавите членки ще разполагат с три години, за да транспонират директивата в националното си законодателство, посочва АФП, цитирано от БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Нищо историческо
преди 1 седмица

За ЕВРОДЕГРАДИРАЛИЯ СЪЮЗ,САМО НЕЗНАМ БЪЛГАРИТЕ КОГА БЯХА ПОПИТАНИ ДАЛИ ИСКАТ ЕС ДА ИМ СЪЗДАВА ЗАКОНИТЕ?

Откажи