Историческо! Европа реши как ще купува газ

Лидерите на ЕС се договориха

Историческо! Европа реши как ще купува газ | StandartNews.com

Лидерите на ЕС спориха остро в петък относно стъпките за облекчаване на кризата на енергийния пазар, изострена от руската инвазия в Украйна, но в крайна сметка успяха да представят единен фронт на фона на нарастващата загриженост относно въздействието върху силно засегнатите потребители от покачващите се цени на газа и петрола.

Имаше интензивен дебат до късно вечерта дали да се ограничи цените на енергията, който изправи някои от южните страни на Европейския съюз срещу Германия и Нидерландия, но срещата на върха на ЕС завърши с компромисна сделка.

Европейските лидери обещаха съвместно да купуват газ за по-ниски цени на среща на върха в Брюксел и поискаха от Европейската комисия да измисли до месец май възможни мерки за целия ЕС в отговор на енергийните разходи, които нараснаха след нахлуването на Русия в Украйна.

"Вместо да се наддаваме взаимно и да повишаваме цените, ние ще обединим покупателната си способност“, каза председателят  на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Системата за съвместни покупки на газа ще бъде доброволна.

Редица анализатори обаче се съмняват дали 27-членният блок е достатъчно голям, за да диктува международната цена на газа.

Срещата на върха на ЕС също така се съгласи, че Испания и Португалия могат да се намесят, за да намалят цените на енергията.

След срещата френският президент Еманюел Макрон каза, че блокът трябва да подобри начина, по който се разделят цените на електроенергията и на газа, като същевременно подчерта, че ЕК трябва да определи краткосрочен таван на цените на енергията. "Дадохме мандат на комисията да преразгледа тази ценова формула" по начин, който ще включва таван и ще бъде "по-предвидим и прозрачен", отбеляза Маркон.

Той също така вижда рискове от недостиг на енергия още през следващата зима.

Френският президент потвърди, че Европейската комисия ще получи мандат за съвместни покупки на енергия, за да позволи на Европейския съюз (ЕС) да управлява по-добре своите енергийни доставки и да се справи с енергийните цени.

Според Макрон няма причина да се приеме искането от страна на Русия да се плаща в рубли за руския природен газ.

"Всички текстове, които са подписани, са ясни. Това е забранено", каза Макрон на пресконференция след срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел.

"Европейските фирми, които купуват газ и работят на европейска територия, трябва да го правят в евро. Следователно днес не е възможно да се направи това, което се изисква, това не е договорно", добави Макрон, визирайки руските искания за плащания в рубли.

Той каза, че не вярва, че Русия иска да наруши договорите си, но ако това е така, тогава Москва трябва да го каже изрично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай