Историческа възможност за мир! Сензационно от Столтенберг

Генералният секретар на НАТО на съвместна пресконференция с албанския президент Байрам Бегай

Историческа възможност за мир! Сензационно от Столтенберг | StandartNews.com

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече неотдавнашните стъпки за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия "историческа възможност за мир", предаде БГНЕС, цитирайки АА.

На съвместна пресконференция с албанския президент Байрам Бегай Столтенберг приветства "конструктивния подход", демонстриран миналата седмица от сръбския президент Александър Вучич и косовския министър-председател Албин Курти по време на разговорите им в Брюксел.

Лидерите одобриха текста на предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия и се съгласиха, че техническите разговори трябва да продължат отсега нататък относно конкретните стъпки за изпълнение на предложението.

"Сега имаме историческа възможност за траен мир, който може да бъде от полза за целия регион", заяви Столтенберг и похвали "гъвкавостта и готовността за компромис", показани от страните.

В същото време той подчерта, че всяко решение на спора между Косово и Сърбия трябва "да отчита пълното зачитане на правата на човека, демократичните ценности и върховенството на закона за вътрешни реформи и добросъседските отношения".

Столтенберг отбеляза също така, че НАТО "се ангажира да продължи да допринася и да осигурява присъствието" на ръководената от него мисия КФОР в Косово. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай