Историческа среща в Азия. Накъде завива Китай?

Къде ще се проведе тя

Историческа среща в Азия. Накъде завива Китай? | StandartNews.com

Външните министри на Южна Корея, Китай и Япония ще се срещнат за разговори в неделя в южнокорейския пристанищен град Пусан, съобщи външното министерство в Сеул, цитирано от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че тези разговори са част от усилията на трите държави да свикат първата си среща на върха от четири години.

През 2008 г. трите страни се договориха за ежегодни срещи на върха за насърчаване на регионалното сътрудничество, но намерението беше възпрепятствано от двустранни вражди и пандемията КОВИД-19, отбелязва Ройтерс.

Последната им среща на високо равнище беше през 2019 г. 

Предстоящите разговори между външните министри ще са първите от 2019 г. насам. През септември висши дипломати от трите държави се споразумяха да организират среща на своите лидери в "най-близкото удобно време".

"Външните министри планират да обменят мнения за посоката на развитие на тристранното сътрудничество, включително подготовката за девета тристранна среща на върха, както и регионални и глобални въпроси", се казва в изявление на южнокорейското министерство на външните работи.

Министрите ще имат и двустранни срещи.

Разговорите се провеждат в момент, когато Южна Корея и Япония подобряват връзките и задълбочават сътрудничеството в областта на сигурността със САЩ на фона на опасенията от нарастващото регионално влияние на Китай.

От своя страна Пекин вече предупреди, че усилията на САЩ за укрепване на връзките с Южна Корея и Япония могат да увеличат напрежението и конфронтацията в региона.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай