Петък,

Историческа промяна! Кой става номер едно в света

От: Редактор -
1809
Историческа промяна! Кой става номер едно в света
A
A
A

Промяна за историята в световен мащаб.

Индия вече е страната с най-многобройно население в света, като изпревари Китай в средата на тази година с почти 3 милиона души повече.

Това показват данни, публикувани днес от ООН, съобщава "Ройтерс", предаде БТА.

Демографските данни от доклада за световното население на Фонда на ООН за населението за 2023 г. сочат, че населението на Индия ще нарасне до 1 428 600 000 души, а на Китай - 1 425 700 000 души.

Съединените щати са на трето място с приблизително население от 340 милиона души. Данните отразяват информацията, налична към февруари 2023 г.

Позовавайки се на предишни данни от ООН, експерти прогнозират, че този месец Индия ще изпревари Китай. В последният доклад на глобалния орган обаче не се уточнява конкретната дата, на която ще се случи промяната.

Въпреки че Индия и Китай ще съставляват над 1/3 от прогнозираното световно население от 8 045 000 000 души, ръстът на населението и в двете азиатски страни се забавя, като това се случва с много по-бързи темпове в Китай, отколкото в Индия.

Миналата година населението на Китай намаля за първи път от шест десетилетия - исторически обрат, който се очаква да постави началото на продължителен период на спад на броя на гражданите с дълбоки последици за икономиката и света.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com